SHARE

Texas- en Carolinarig

Texas- en Carolinarig

Door Jӧran van Ingen

Relatief onbekend in Nederland is het vissen met een Texas- of Carolinarig. En dat is jammer. Zeker op dressuurwater kunnen deze technieken wel eens voor mooie verrassingen zorgen.

De Texasrig bestaat uit een fluorocarbon onderlijn van  circa 70 cm met daaraan bevestigd een haak. Verder heb je nog nodig een rubberen kraal of stopper om de knoop te beschermen en een bullet lood. Optioneel kun je nog een glazen kraaltje monteren tussen de stopper en het lood. Dit kraaltje zorgt bij het binnen vissen voor een klikkend geluid doordat het tegen het lood aantikt. Dat kan onder omstandigheden extra attractief zijn voor de roofvissen.

Texas En Carolinarig 1 577Px
De Texasrig.

De Carolinarig verschilt van de Texasrig doordat het lood verder van de haak is gemonteerd en de haak ook niet kan bereiken. Dat kan door het gebruik van een tonwartel of twee rubberen stoppers. Als uitgangspunt  kan een afstand van circa 30 cm. worden aangehouden. Het voordeel van het gebruik van twee rubberen stoppers is dat je in een handomdraai van een Carolinarig een Texasrig maakt door de stoppers helemaal naar beneden te schuiven.

Texas En Carolinarig 2 577Px
De Carolinarig met wartel en met stoppers.

Welke techniek gebruik je nu precies waarvoor? De Texasrig is ideaal om “weedless” tussen de planten te vissen. Maak hierbij gebruik van een offset haak waarbij je de haakpunt in de softbait verstopt, bijvoorbeeld de Gamakatsu Worm EWG.    

Het voordeel van de Carolinarig is dat hij zeer langzaam kan worden gevist. Zeker in de winter kan dat een voordeel zijn als de vis passief op de bodem ligt. De afstand tussen de haak en het lood zorgt ervoor dat het aas gewichtloos in het water hangt waardoor de roofvissen het gemakkelijk naar binnen kunnen zuigen. Maak je gebruik van stoppers dan kun je naar gelang de omstandigheden variëren met de afstand tussen het lood en de haak door de stoppers te verschuiven. Is de vis actief, dan kies je voor een kortere afstand. Is de vis passief, dan maak je deze afstand groter waardoor de afzinkfase wordt verlengd en het aas langer verleidelijk in het zicht van de roofvissen blijft hangen.  

De Carolinarig vis ik ook regelmatig met een Gamakatsu Worm 39 haakmaat 2 en 4 (afhankelijk van het formaat kunstaas) waarbij de softbait op dezelfde wijze is gemonteerd als bij een dropshotmontage. Ideale softbaits om met deze rigs te vissen zijn creature baits en (rubber) wormen.  

Texas En Carolinarig 3 577Px
Snoekbaars aan de Texasrig.

Bij beide technieken vis je het lood slepend of met sprongetjes over de bodem. Wil je het optimale uit je Carolinarig halen kies dan voor een drijvende softbait.     

Kort nog iets over het materiaal. Maak gebruik van een fluorocarbon onderlijn met een minimale dikte van 0,30 mm. De haakmaat en het gewicht van het lood dienen te zijn afgestemd op de grootte van het gebruikte kunstaas. Daarnaast wordt het gewicht van het lood mede bepaald door de omstandigheden waaronder je vist. Vis je in diep water dan zul je zwaarder lood moeten gebruiken dan wanneer je in ondiep water vist. Ook stroming vereist het gebruik van zwaarder lood. Een redelijk strakke spinhengel van 2.40 of 2.70m en een gevlochten hoofdlijn van minimaal 0,12 mm completeren het geheel.

Texas En Carolinarig 4 577Px
Benodigd materiaal.

Probeer het eens uit. Je zult verrast zijn door de resultaten. Succes!

Jöran van Ingen

 
Archief 2017
 NIEUW ‘17: Gamakatsu’s Survery ‘Multi Mission’

Snel en gevoelig, zo zijn de nieuwe Survery hengels zeker wel te noemen. Ze zijn ook afgebouwd zoals men dat van Gamakatsu gewend is en als je een van deze...

Lees verder >
 Moderne Klassieker: Akilas Seatrout Master

De Gamakatsu Akilas-hengels vallen in de categorie specialistische spinhengels. Ze zijn strak en luxe afgewerkt. De range heeft 2-delige én 5-delige hengels. Die laatste zijn perfect voor reislustige...

Lees verder >
 Gamakatsu LS2270 Barbless: de nr.1 haak voor groot aas!

Deze zeer sterke, weerhaakloze haak in brons voorzien van een bledje is de ideale keuze bij het gericht vissen op karpers van formaat. De vorm van de bocht en de lengte van de steel maken...

Lees verder >
 Texas- en Carolinarig

Relatief onbekend in Nederland is het vissen met een Texas- of Carolinarig. En dat is jammer. Zeker op dressuurwater kunnen deze technieken wel eens voor mooie verrassingen zorgen.

Lees verder >
 
Archief 2015Archief 2014Archief 2013Archief