SHARE

Haakkeuze Anno 2015

Haakkeuze Anno 2015

Door Koen Koops

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 001

Het is inmiddels al weer een jaar of zeven geleden dat ik in een artikel diep inging op de haakkeuze. Terwijl mijn gedachten afdwalen naar mijn visserij zoals die er toen uitzag, besef ik dat er niet alleen op het gebied van haken veel is veranderd. In een tijdsbestek van nog geen tien jaar is het vangen van een vis van over de twintig kilo bijvoorbeeld relatief normaal geworden en is het aantal wateren dat grote vissen herbergt enorm gegroeid. Het materiaal wordt als gevolg van deze ontwikkeling meer en meer op de proef gesteld en niet alleen van onze haken wordt meer verwacht.

Waar onderlijnmateriaal met een trekkracht van 15 tot 18lb tien jaar geleden het merendeel van de situaties prima aankon, lijkt dat nu in veel gevallen niet meer voldoende en geven we de voorkeur aan materialen met een trekkracht tussen de 20 en 35lb. Op het gebied van hoofdlijnen, voorslagen en leaders zien wij dezelfde tendens en de hakenfabrikanten kunnen dus niet achterblijven. Haken zijn de afgelopen jaren in rap tempo scherper, sterker en beter gecamoufleerd geworden.

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 003
Denk goed na over de juiste haakkeuze.

Er wordt nogal wat verwacht van de haken van nu en ook als ik naar mijn eigen haakkeuze kijk, bemerk ik een toch wel opmerkelijke ontwikkeling/verschuiving. Waar ik jaren geleden met grote regelmaat gebruik maakte van Long Shanks en medium Long Shanks, vind je nu vrijwel uitsluitend haken zoals de ‘Super Hook’ en de ‘Super Snag Hook’ in mijn tacklebox.

Hulpmiddelen als (kant-en-klare) Aligners, een ‘shot on the hook’ en gebruik maken van het ‘claw- effect’, kunnen het indraaiend/prikkend vermogen van deze twee relatief kortstelige haken namelijk zeer positief beïnvloeden. Daardoor is het gebruik van een langstelige haak in het merendeel van de gevallen gewoonweg niet meer noodzakelijk en komen ze er in mijn geval alleen in de winter en het zeer vroege voorjaar nog wel eens aan te pas.

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 002
Een Line Aligner en een ‘shot on the hook’ bevorderen het prikkend vermogen.

Goede drileigenschappen, een stevige draad en een minieme kans op uitbuigen vormen de kenmerken waar ik heden ten dage naar op zoek ben als ik mijn haak kies. Dat ik daar niet alleen in sta, blijkt als ik praat met andere, vooral ervaren vissers. Ook zij zijn na vele omzwervingen tot de conclusie gekomen dat deze twee haakpatronen in vrijwel elke situatie vertrouwd kunnen worden.

De focus in dit artikel gaat dus uit naar de Gamakatsu Super Hook en de Super Snag Hook. In welke situatie zet ik één van deze twee haakmodellen in en welke haakmaat gebruik ik dan?
De Super Hook is de meest allround variant van het stel en geniet in de meeste situaties dan ook de voorkeur. Deze haak met rechte steel en lange (iets naar binnen gerichte) punt, draait en prikt al behoorlijk goed van zichzelf en het indraaiend/prikkend vermogen valt op eenvoudige wijze verder te vergroten.

Superhook 577

Bij normale omstandigheden en vissen met een redelijk harde tot zeer harde bek, raad ik het gebruik van een haakmaat zes aan. De haaksteel van dit ‘zesje’ verleng ik vervolgens met een ‘medium Aligner’ waardoor er een ideale ruimte ontstaat tussen de haakpunt en het vertrek van de onderlijn vanuit de Aligner. Overigens, hoe groter je deze ruimte maakt, des te agressiever prikkend de haak wordt.

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 004

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 005

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 006
De Line-Aligner kan op iedere haak bevestigd worden. Wikkel de lijn een paar keer om je hand zodat je goed druk op de Line-Aligner kunt zetten en hem eenvoudig over het haakoog kunt schuiven.

Vervolgens breng ik een shot on the hook aan (enkele millimeters onder de weerhaak) en het is daarbij van belang om een flinke loodhagel (0,4- 0,6 gram) te gebruiken, zeker bij een maat vier! Maar al te vaak zie ik vissers loodhageltjes inzetten die met het blote oog amper te zien zijn. Geloof me, daar bereik je het beoogde doel echt niet mee.

Laat jezelf dus niet afschrikken door het feit dat een grotere loodhagel er iets minder subtiel uitziet, want de karper maalt er niet om en prikt zichzelf daadwerkelijk eerder! Probeer ervoor te zorgen dat deze shot on the hook (tijdens het inleggen/ingooien) zoveel mogelijk op de plaats blijft zitten waar jij hem wilt hebben, want als hij in de richting van het haakoog schuift verliest hij zijn effectiviteit.

Bij de visserij op zachte bodems kies ik overigens liever voor een doorgeknoopte hair waardoor er een ‘claw-effect’ ontstaat en het gewicht van de boilie meehelpt om de haakpunt naar de onderkant van de bek te sturen. In dit geval vertrekt de hair dus middels een omgekeerd bledknoopje vanaf de haakbocht. Deze doorgeknoopte hair is bij het vissen op een zachte bodem net iets stabieler dan een shot on the hook.

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 007
De haak ‘grijpt’ zich vast.

Terwijl ik dit schrijf zijn wij overigens dichtbij het uitbrengen van een zeer handig hulpmiddel bij het aanbrengen van de hierboven beschreven shot on the hook, nog even geduld…

Als finishing touch breng ik op ongveer 4/5cm boven de haak een flinke kluit putty aan. Deze putty houd ik op zijn plek door het rond een kleine loodhagel (die op de onderlijn is vastgekenepen) te kneden.

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 008
De loodhagel voorkomt dat de putty verschuift over de onderlijn.

Het extra gewicht onder de haak helpt ook weer mee om de haakpunt snel en effectief in te laten draaien. Deze aanpassing is overigens ook alleen effectief wanneer er 2-3 gram putty ingezet wordt. De kleine loodhagel houdt de putty goed op zijn plek, maar heeft als nadeel dat hij de coating van een onderlijn kan beschadigen tijdens een dril. Tijd om ook dat probleem op innovatieve wijze aan te pakken! De lengte van de rig is vervolgens afhankelijk van zaken als het soort bodem, de hengeldruk op het gekozen water en de loodmontage.

Mijn laatste tip is om de lengte van de hair niet te lang te nemen wanneer je de haaksteel (van een Super Hook maat zes) middels een line aligner kunstmatig verlengt. Een lengte van 0,8 tot 1,2cm tussen haakbocht en de boilie is ruim voldoende. Een te lange hair kan er immers voor zorgen dat de haak te diep achterin de bek prikt en vervolgens voor schade zorgt.

De invloed van bodemgesteldheid, watertemperatuur en aanwezige begroeiing/obstakels.

Hoewel ik in 70 procent van de situaties een haakmaat zes (Super Hook) groot genoeg vind om de klus te klaren, zijn er situaties waarin er echt een haakmaat vier vereist is. Zo vis ik de afgelopen jaren veel op een veenplas met een overwegend zachte (blubber)bodem.

Deze zachte bodem heeft de nodige invloed op de hardheid van de karperbekken en een haakmaat 6 pakt in dit geval, op dit water, gewoonweg te weinig van het relatief zachte vlees in de bek van de karper. Zeker wanneer de watertemperatuur stijgt en de zomer in aantocht is, zijn de relatief grote en sterke vissen van dit ‘Zwarte Water’ alleen te bedwingen wanneer we een flinke haak inzetten. Dan heb ik het dus ook over situaties waarin ik vrij van obstakels kan drillen!

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 009

Buiten een zachte bodem kunnen er echter nog meer redenen zijn om over te stappen op een grotere haakmaat. Een stijgende watertemperatuur, maar ook het vissen in de buurt van obstakels en/of beplanting kan vragen om een stevige ‘hookhold’. Wanneer vissen bijvoorbeeld pogen om een obstakel of plantenbed te bereiken, komt er veel kracht op de haak te staan. Dat is zeker het geval als de vis het obstakel daadwerkelijk weet te bereiken en met zijn kop gaat schudden. Een flinke, dikdradige haak met een ruime bocht kan dan echt een ‘must’ zijn om te voorkomen dat de haak te weinig vlees pakt en gaat ‘lopen’ in de bek van de karper.

Als je besluit voor een haakmaat vier te kiezen adviseer ik om een flink stuk lood (120 tot 160 gram) te gebruiken, aangezien er meer kracht voor nodig is om de relatief dikdradige haak met lange punt goed in te laten dringen. Wanneer je overigens met een montage vist waarbij het lood in de modder kan zakken (zoals het Heli-Chod-systeem), kun je het met een lager loodgewicht af aangezien de modder/zachte bodem voor extra druk zorgt.

Wanneer zo’n haakmaat vier vereist is, doe ik een kleine aanpassing aan mijn rig. De verlenging van de haaksteel mag iets geringer zijn, omdat de steel (en daarmee de ruimte tussen haakpunt en haakoog) van zichzelf al een stuk langer is. De ‘short’-versie van onze kant-en-klare Aligner is in dit geval de juiste keuze. Deze iets kortere line aligner verlengt de haak voldoende om hem effectief te laten indraaien en niet te agressief te laten zijn. Verder gebruik ik dezelfde ‘trucs’ als bij de haakmaat zes om mijn rig voldoende prikkend vermogen mee te geven.

In het geval ik op het eerder genoemde Zwarte Water vis, gebruik ik dikwijls groot aas en dan gaat mijn voorkeur uit naar een iets langere hair (1,5cm tussen haakbocht en boilie). Een te korte hair zou er immers voor kunnen zorgen dat het volume van het aas de haakpunt gaat afschermen. Een iets langere hair voorkomt dat.

Wanneer komt de Super Snag Hook er aan te pas?

Supersnag 577

Jullie merken het wel, ik ben een enorme fan van de Super Hook. Desalniettemin ben ik de Super Snag Hook in de loop der jaren steeds meer gaan waarderen. Voor situaties waarin er echt gesleurd en/of geblokt moet worden, is dit de redder in nood.

Deze dikdradige klauwhaak met vlijmscherpe punt heb ik gedurende een dril nog nooit opengebogen en als deze haak eenmaal vlees heeft gevonden komt ‘lossen’ eigenlijk niet meer voor. De afgelopen jaren zette ik deze ware pitbull met name in bij het vissen tegen en te midden van dichte wierbedden en bij het echte, gevaarlijke obstakelwerk zoals verzonken bomen, brugpeilers, of overhangende bosschages.

Toen ik Pieter van de Werfhorst dit jaar een aantal keren op bezoek had in mijn boot voor enkele gedenkwaardige sessies, vroeg hij mij waarom ik de Super Snag niet gebruikte op mijn voorjaarsstek. Op deze stek van het Zwarte Water bevis ik in het voorjaar twee ondiepe baaien die werkelijk volledig dichtgroeien met zeer taaie lelievelden. Mijn antwoord op zijn vraag was dat de Super Hooks hun werk op zich goed deden, maar dat ik af en toe een vis loste als deze zich al kopschuddend in een lelieveld boorde. Pieter stond erop dat wij de de rigs van een Super Snag maatje vier zouden voorzien en hij garandeerde mij dat wij in de aankomende sessies geen vis meer zouden lossen.

Toen wij tijdens een volgende sessie onze derde hengel hadden uitgevaren en deze op de rodpod van de boot wilden leggen, stond een van de twee andere hengels in een behoorlijke curve. Gelukkig lag hij nog wel vast op de rodpod, maar ik gaf vrijwel direct aan dat dit een gelopen koers was: “Die zijn we kwijt.” Op mijn vraag: “Voel je nog wat?” volgde geen antwoord van Pieter, maar hij had die bekende grijns van een wijsneus op zijn gezicht. Toen wij ons met de rubberboot eenmaal te midden van een groot plompenveld bevonden, moest ik Pieter gelijk geven en geloof me, dat doe ik niet graag! De vis lag al kopschuddend tussen de lelies en na een korte dril kon het net onder Pieter zijn eerste vis van het Zwarte Water geschoven worden.

Goed, maar nu even terug naar de techniek. Kunnen dezelfde aanpassingen aan haak en rig worden toegepast zoals bij de Super Hook? Het antwoord is ja, maar als het gaat om het verlengen van de haaksteel, dan kies ik zowel bij een maatje zes als bij een maatje vier voor een stevige verlenging van de haaksteel. Dat kan middels een stuk krimpkous, maar de medium Aligner komt qua verlenging ook zeer goed in de buurt.

De reden voor deze gelijke verlenging bij beide haakmaten schuilt in het feit dat de lengte van de steel niet zoveel groter wordt bij een grotere haakmaat. Deze haak kan bovendien alle agressiviteit  gebruiken die wij kunnen inzetten ten behoeve van het prikkend vermogen. De licht naar binnen gebogen punt zal immers niet snel te vroeg (achterin de bek) prikken.

Strategy Carp Magazine 37 39 Haakkeuze Anno 2015 NL 1000 010
Nailed!

Verder kan er gekozen worden voor een shot on the hook om nog meer prikkend vermogen te genereren, maar mijn advies is om dit hulpmiddel met name op hardere bodems in te zetten. Bij de visserij op zachte bodem gaat mijn voorkeur (ook bij deze haak) weer uit naar het creëren van het claw-effect. Aangezien deze haak over het algemeen toch net iets minder agressief zal prikken en dus iets meer ruimte nodig heeft om in te draaien, is  een net iets langere onderlijn doorgaans een goed plan.

Deze haak wordt in de regel gecombineerd met een zware hoofdlijn/leader en ‘hufterproof’ onderlijnmateriaal. De dikke draad van deze haak doet hem bijna smeken om een loodgewicht vanaf 140 gram (zeker als dat stuk lood op een harde bodem ligt).

Zorg er bij  de inzet van dergelijke zware lijnen, leaders en haken overigens wel altijd voor dat je met een echt veilig loodsysteem zoals ons Heli-Chod-systeem vist om onnodig gevaar voor de vis te voorkomen.

Koen Koops

 
Archief 2015
 Onderlijntips met de Super G-Line Neo

Voor 95% van mijn visserij vis ik met zelf geknoopte onderlijnen en deze zijn uitsluitend gemaakt met de Gamakatsu Super G-Line Neo...

Lees verder >
 Gamakatsu en de Cheburashka techniek

De Cheburashka-techniek is overgewaaid vanuit Rusland en het mag er dan supersimpel uit zien, uiterst effectief is het zeker wel. Gamakatsu heeft speciaal voor deze techniek een aantal oplossingen ontwikkeld om het maximale uit deze methode te halen.

Lees verder >
 Gamakatsu Fluorocarbon

De visserij op roofblei heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. Geen wonder, want het is een prachtige vis om te zien, groeit uit tot een mooi formaat en de doorgaans ongekend harde aanbeten maken de visserij ronduit spectaculair! 

Lees verder >
 Haakkeuze Anno 2015

Het is inmiddels al weer een jaar of zeven geleden dat ik in een artikel diep inging op de haakkeuze. Terwijl mijn gedachten afdwalen naar mijn visserij zoals die er toen uitzag, besef ik dat er niet alleen op het gebied van haken veel is veranderd...

Lees verder >
 Gamakatsu Light Body Warmer

Goede en comfortabele kleding is tegenwoordig niet meer weg te denken en Gamakatsu heeft daar de laatste jaren goed op ingespeeld...

Lees verder >
 Liever een enkele haak dan een dreg? Gamakatsu LS-3424F!

Nieuw voor 2015 is de Gamakatsu LS-3424F. Dit haaktype is voorzien van een extra groot haakoog om ingezet te kunnen worden op spinners, lepels én in combinatie met de Spro Bottom Jig...

Lees verder >
 Gamakatsu Hyper Ez Snap / Hyper Swivel

Als we het hebben over roofvisonderlijnen, gaat het doorgaans over de materiaalsoort van de lijn en de dikte ervan. De speld en de tonwartel blijven vaak onbesproken, maar vormen uiteraard minstens even belangrijke onderdelen van de onderlijn...

Lees verder >
 Gamakatsu: breed en veelzijdig voor elke forelspecialist

Sinds jaar en dag is Gamakatsu een van de meest toonaangevende merken op hakengebied, zo ook in de forelvisserij. Denk onder andere maar aan de LS-5330R, wie kent hem niet...

Lees verder >
 Gamakatsu Micro Treble

De nieuwe Gamakatsu Micro Treble wordt onder andere gebruikt aan minilepeltjes door ijsvisspecialisten, maar ook voor de forelvisserij zijn deze kleine en venijnige dregjes ook zeer effectief in te zetten...

Lees verder >
 Gamakatsu Hyper Thermal Suit Khaki

Inmiddels is het hartje winter en tijdens de echt koude dagen vormt goede kleding een belangrijk onderdeel van m’n totale uitrusting...

Lees verder >
 Krachtpatsers pur sang: Gamakatsu Power Carp

De Power Carp-serie van Gamakatsu is ontworpen voor de karpervisserij met de vaste stok, feeder- of matchhengel. Deze sterke karperhaken zijn voorzien van een zwarte nikkel-coating die de punt nóg duurzamer maakt. Dundradig maar toch supersterk...

Lees verder >
 Simply the best for Chods and Stiffs: Gamakatsu Wide Gape Super

De Wide Gape Super is een haak die ik graag en veelvuldig inzet. Hij is speciaal ontworpen voor het vissen met Stiff- en Chod rigs...

Lees verder >
 Kant-en-klare topper voor de vijvervisserij: de Gamakatsu Lasso Pellet Hair Rig

De kant-en-klare Lasso Pellet Hair Rigs zijn een uitkomst voor het vissen met pellets...

Lees verder >
 De meervaldreg bij uitstek: Gamakatsu Treble 22NS

De meerval is inmiddels op de meeste Nederlandse rivieren wel aanwezig en je kunt er prima gericht vissen. De eerste exemplaren van boven de twee meter (!) 

Lees verder >
 Veilige tophaak: de Gamakatsu Hump Back

De Hump Back dankt zijn naam aan de gebogen haaksteel. In tegenstelling tot een haak met een rechte steel, draait de Hump Back door zijn speciale vorm automatisch richting de onderlip en valt dan ook onder de snelle prikkers!

Lees verder >
 
Archief 2014Archief 2013Archief Archief 2017