GAMAKATSU SPECIALIST X

dinsdag 17 april 2018

De Gamakatsu Specialist X valt onder de klauwhaken en die staan bekend om hun goede drileigenschappen. Dit komt door de brede haakbocht, de naar binnen gebogen punt en de korte steel. Een brede haakbocht die tijdens het prikken en het liften van de hengel vol vlees zit, zal minder snel lossen. Hoe meer vlees de haak pakt, des te beter blijft de haak tijdens de dril op zijn plek zitten. Hiermee wordt bedoeld dat de haak niet gaat snijden.

Specialistx 1 Spro
De ideale klauwhaak.

De Specialist X heeft een korte steel en zal dus minder wrikken dan een haak met een lange steel. Tot slot hebben we de kenmerkende kromme punt van de klauwhaak. Deze zal helpen om de haak tijdens de dril op zijn plek te houden. Dit zijn de drie belangrijkste eigenschappen van de Specialist X.

Een ander voordeel van de Specialist X is de Knife Point. Deze maakt de haak superscherp en dat is voor veel vissers enorm belangrijk! Een botte haak kost je ongetwijfeld een aantal vissen op jaarbasis.

Wanneer?
De Gamakatsu Specialist X is het beste in te zetten op wateren waar vissen een zachte bek hebben. Over het algemeen zijn de bekken zachter als de watertemperatuur hoog is. De Specialist X is ook prima in te zetten bij obstakels. Hierbij kun je denken aan een omgevallen boom in het water, een groot plompeveld of een brede rietkraag waarbij de stengels relatief ver uit elkaar staan.

Karper duikt bij een aanbeet graag de rietstengels in. Meerdere keren is het me gelukt om de karper dan alsnog te landen. De klauwhaak, die netjes in de onderlip zat, had geen enkele schade aangericht. Door de kromme, naar binnen staande punt is de haak ook prima geschikt voor de riviervisserij.

Specialistx 2 Spro
Gamakatsu Specialist X, een favoriet voor het vissen bij dit soort lichte obstakels.

Aanpassingen/ verbeteringen
Voor deze haak gebruik ik krimpkous of een kant-en-klare Line Aligner om het draaien van de haak te versnellen. Net voor de haakbocht knoop ik de hair door of plaats ik een stukje silicone tube. Ik verleng de steel met krimpkous eerst rechtdoor en op het einde krom ik de krimpkous iets. Zo zal de haak op het juiste moment kantelen.

Ik buig de krimpkous dan ook nooit direct vanuit het haakoog, simpelweg omdat de haak dan minder ruimte heeft om vlees te pakken. De haak wordt dan te snel afgeschermd wat het inhaken belemmert. Ik knoop de hair vast in de haakbocht of ik schuif een stukje siliconen tube in de haakbocht, zo maak ik gebruik van het gewicht van het haakaas. Dit legt zo meer druk op de haakpunt waardoor de kans op het haken in de onderlip zal toenemen.

Specialistx 3 Spro
Perfect gehaakt!

Voor meer informatie over deze haak, klik hier