DE JUISTE HAAK

dinsdag 19 juni 2018

Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste, onderdeel van je rig is natuurlijk de haak. Maar welk haakmodel moet je nu nemen? 

Gamakatsu Haken 5771
Welke haakkeuze is de juiste?

De 5 meest gebruikte modellen bespreken we hieronder kort. Met deze haken kun je in principe in alle situaties uit de voeten: 

A)    Een dikdradige klauwhaak (Gamakatsu Super Snag) voor op de rivier, obstakelvisserij en bij zeer hoge watertemperaturen (24 graden of hoger).
B)    Een medium shank met rechte punt (Gamakatsu Super Hook) voor normale omstandigheden en watertemperaturen tussen de 14 en 24 graden.
C)    Een long shank voor de visserij in obstakelvrij water in de winter en het vroege voorjaar. 
D)    Een kortstelige ‘curve shank’ (Gamakatsu Hump Back) voor obstakelvrije en druk beviste water. 
E)    Een klauwhaak met naar achteren gericht haakoog (Gamakatsu Wide Gape Super) voor het vissen met stijf onderlijnmateriaal zoals bij Stiff-rigs en Chod-montages.


A) De Super Snag (dikdradige klauwhaak) is dé haak voor het zwaardere werk. 

Gamakatsu Haken 5772
Een geweldige klauwhaak met body! 

Rivier- en obstakelvisserij, met deze haak zit je geramd! De haak heeft een wijdere gape en dit zorgt ervoor dat de haak veel vlees kan pakken en daardoor zelfs onder grote druk beter blijft zitten. De naar binnen staande haakpunt blijft over het algemeen langer scherp op een ‘bumpy’ bodem dan haken met een rechte punt. 

Gamakatsu Haken 5773
Ideaal voor op de rivieren!

Ook tijdens de zomerse maanden, wanneer we met een hogere watertemperatuur te maken hebben en er toch pittig gedrild moet worden, is dit een prima haak. Het vlees in de bek van een karper is dan over het algemeen een stuk zachter. Door de naar binnen staande haakpunt, de grote gape en de dikte van de steel zal deze haak veel minder snel in de bek van een vis gaan ‘werken’. De kans op beschadiging is dus veel kleiner!

B) De Super Hook is de meest allround haak op de markt.
Gamakatsu Haken 5774
Allround en behoort tot de snelle prikkers!

Deze medium shank haak valt onder de snelle prikkers. Door de rechte haakpunt zal hij veel sneller vlees pakken als een klauwhaak. Daarnaast is de Super Hook ook nog eens extreem sterk en kan er dus flink mee gedrild worden. Een haak waar je dus in heel veel situaties prima mee uit de voeten kunt. 

C) De Longshank prikt door zijn lange steel enorm snel.

Gamakatsu Haken 5775
De Long Shank, extreem snel prikken, maar voorzichtigheid is absoluut geboden!

Maarrr, voorzichtigheid is geboden: die lange steel kan namelijk tijdens de dril flink gaan wrikken in de bek van de karper. De Long Shank is dan ook niet geschikt bij obstakels en waterplanten. Tevens niet te gebruiken bij hoge watertemperaturen. Het vlees in de bek van de karper is dan simpelweg te zacht en dit leidt onherroepelijk tot beschadigingen. 

D) De Hump Back (Curve Shank) dankt zijn naam aan de gebogen haaksteel.

Gamakatsu Haken 5776
De Humpback draait uit zichzelf al goed, door de speciale vorm.

In tegenstelling tot een haak met een rechte steel, draait de Hump Back door zijn speciale vorm automatisch richting de onderlip en valt hij onder de snelle prikkers! 

Gamakatsu Haken 5777
Een snelle prikker!

De haak is plat gesmeed (flat forged curved shank), dat geeft hem meer kracht en stevigheid. Dankzij de micro-barb weerhaak ondervindt de punt minder weerstand bij het prikken en zal dus sneller en dieper prikken. Tevens zorgt die kleine weerhaak er ook voor dat je de vis makkelijker kunt onthaken en de beschadiging aan de bek tot een minimum beperkt.

E)    De Wide Gape Super is speciaal ontworpen voor het vissen met Stiff- en Chod rigs.

Gamakatsu Haken 5778
Het naar achterstaande oog komt de inhaking met stijf onderlijnmateriaal ten goede!

Deze rigs worden gemaakt met stijf onderlijnmateriaal zoals bijvoorbeeld fluorocarbon. Bij een ‘normale’ haak zal de lijn het oog onder een kleine hoek verlaten en zo ook een kleine opening creëren tussen het oog en de punt van de haak, dit gaat ten koste van een goede inhaking. Doordat het haakoog van de Wide Gape Super licht naar achteren staat, komt het stugge onderlijnmateriaal er onder een grotere hoek uit en wordt de opening tussen het oog en de punt van de haak niet afgesloten. Hierdoor behoudt deze haak zijn goede prikeigenschappen.

Gamakatsu Haken 5779
Nailed! Prima in de onderlip en dat zien we graag!

Met deze 5 verschillende modellen in je tacklebox kun je alle verschillende situaties aan. Het kiezen van de juiste haak is dus een kwestie van inspelen op de heersende omstandigheden en het type water dat je bevist. Succes!

Saron Debets

Bekijk de Gamakatsu haak modellen hier.